• U bent hier
  • Home
  • Locatie

Locatie

Zaanse molen
Bar
Wijnglazen

Wij zijn gevestigd aan de Lagedijk 7 - 9 te Zaandijk, in een monumentaal pand uit 1684 met een rijke historie.

Uit een document uit 1733 blijkt dat dit van oorsprong een slachthuis was. In de beginjaren werd vooral buiten geslacht, waarna vervolgens de dieren binnen werden gehangen en uitgebeend. In 1772 werd het plafond verhoogd, waardoor meer binnenruimte ontstond.

De huidige garderobe was vroeger een slaapkamer, de wijnkelder de ruimte waar het vlees werd gepekeld. De originele groen-gele tegels en het pekelbad zijn nog aanwezig. Het luik in het plafond diende om het vlees naar boven te tillen. Deze ruimte was door het continue roken van het vlees volledig zwart geblakerd.

In de 19e eeuw werd het slachthuis getransformeerd tot slagerij, vooral ook om te voldoen aan de behoeften van de dorpsbewoners. Vanaf 1918 deed het pand dienst als elektrotechnisch installatiebedrijf ten behoeve van de omliggende boerderijen. Toen de vraag naar aanleg van elektra afnam, ontstond een combinatie van rijwielhandel en verkoop elektronische apparaten. Uiteindelijk was Rijwielhandel Molenaar de laatste gebruiker, voordat het pand werd gerestaureerd door de Elout Wytema Stichting en het een horecafunctie kreeg. Het restaurant kreeg de naam ‘De Smuiger’, vernoemd naar de originele met tegels beklede haardschouwen. Met de keuze van de naam ‘Café de Slager’ trekken we de lijn tussen de oorspronkelijke functie en het bijzondere gebied waarin het is gelegen.

Leuk om te doen vanaf Café de Slager: een speurtocht over de Zaanse Schans! Download jouw vragenformulier hier.